برگزاری سومین جلسه انجمن علمی ــ پژوهشی در مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآن زینب کبری (سلام الله علیها)
سومین جلسه انجمن علمی ـ پژوهشی مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآن زینب کبری سلام الله علیها در تاریخ 94/9/5 برگزار شد .
این جلسه با حضور آقای دکتر فهیمیتبار - استاد حوزه و دانشگاه و عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان- با هدف آموزش «مهارت ارزیابی مقدماتی مقالات علمی» تشکیل شد.
وی در ابتدا سؤالی را مطرح کرد: مشکل و مسألهی شما برای انتخاب موضوع مقاله چه بوده است؟ و یا با چه مسألهای روبهرو شدهاید که این موضوع را انتخاب کردهاید؟
زیرا گام اول برای نوشتن یک مقاله این است که در ابتدا ببینید و بفهمید مشکلی وجود دارد و شما در پی راه حل برای آن هستید. این کار به معنای همان تحقیق و پژوهش است.
استاد در ادامه گفت: تا وقتی مطالعه نداشته باشید به مشکلی برخورد نخواهید کرد تا به دنبال حل آن باشید.
ایشان در ادامهی صحبتهایشان به مسألهی مهم فرضیه در مقالات پرداخت.
وی افزود: فرضیه عبارت است از حدس یا گمان اندیشمندانه دربارهی ماهیت و روابط پدیدهها، اشیاء و متغیرها؛ که محقق را در فهم نزدیکترین و محتملترین راه برای کشف مجهول کمک میکند.
همچنین فرضیه گمانی موقتی است ـ برپایهی اطلاعات ـ که درستی و یا نادرستی آن باید مورد آزمایش قرار گیرد. این آزمون و یا آزمایش همان نوشتن مقاله است. در آخر نتیجهای که گرفته میشود اثبات و یا رد فرضیه خواهد بود. بنابراین فرضیه بر اساس معلومات قبلی و کلی شکل میگیرد و با آزمون از فرضیه به جزئیات میرسیم.
فرضیه به سه قسم تقسیم میشود:
الف) توصیفی: مبین ویژگیهای موضوع است.
ب) رابطهای: رابطه بین دو یا چند متغیر را بررسی میکند.
ج) مقایسهای: دو یا چند متغیر را مقایسه میکند.
اگر فرضیهای ما را به سمت نوع دیگری از فرضیه برساند، به این فرضیه جهتدار گفته میشود. البته باید توجه داشت که فرضیهای که جهتدار نیست برتر از فرضیه جهتدار است؛ زیرا ما میخواهیم فرضیه را در آزمون اثبات و یا رد کنیم.
استاد در پایان با ذکر چند مثال توضیحات خود را تفهیم کرد.